Bruk av informasjons-kapsler

Hva er en informasjonskapsel?

En «informasjonskapsel» er en liten tekstfil et nettsted ber om å lagre på den besøkendes datamaskin. Informasjonskapsler brukes på mange nettsteder slik at besøkende kan benytte ulike funksjoner. Informasjon i informasjonskapslene kan også brukes til å spore en brukers surfing på nettsteder som benytter samme informasjonskapsel.

Det er to typer informasjonskapsler. Den ene typen lagrer en fil lenge på den besøkendes datamaskin; deretter har denne informasjonskapselen en utløpsdato. Denne typen informasjonskapsel brukes for eksempel til funksjoner som forteller om eventuelle nye funksjoner siden sist de besøkte det aktuelle nettstedet Når utløpsdatoen er omme, slettes informasjonskapselen.

Den andre typen informasjonskapsel kalles «øktinformasjonskapsler» og har ingen utløpsdato. Denne informasjonskapselen lagres midlertidig i minnet på den besøkendes datamaskin mens denne brukeren surfer på et nettsted, for eksempel for å følge med på hvilket språk den besøkende har valgt. Øktinformasjonskapsler lagres kun på den besøkendes datamaskin til den besøkende stenger sin nettleser.

Hvorfor innhenter vi informasjonskapsler.

Vi innhenter informasjonskapsler på våre nettsteder for å kunne få vite mer om våre besøkende og hvordan vårt innhold og tjenester brukes, noe som hjelper oss til å forbedre og utvikle nettstedet. Vi har også en posisjonstjeneste der besøkende kan velge å lagre deres posisjon.

Funksjonalitet og innhold

Vi benytter tredjepartsfunksjoner som Youtube (avspille videoer) samt delingstjenester på sosiale kanaler som Facebook og Twitter. Disse tjenestene bruker sine egne informasjonskapsler som lagres, og vi anbefaler at man ser på deres nettstedet for å få vite mer om hvordan de bruker informasjonskapsler og deres vilkår.

Nettanalyse

Vi bruker Google Analytics for å innhente informasjon om våre besøkende, og dette gjøres av lagrede informasjonskapsler. Vi innhenter informasjon om hvordan besøkende bruker nettstedet, hvilke sider som er besøkt, hvilket nettsted besøkende kommer fra, antall besøk samt hvilken type enhet som ble benyttet under besøke. Hensikten med å innhente denne informasjonen er å forbedre og videreutvikle nettstedet.

Vi innhenter ikke informasjon som kan identifisere hvem den besøkende er, og vi videreformidler aldri den innhentede informasjonen til tredjeparter. Vi innhenter heller ikke informasjon om våre besøkendes besøk på andre nettsteder. Hvis nettstedet er stilt til ikke å godta informasjonskapsler, blir det ikke lagret noe informasjon.

Hvordan kan jeg slutte å bruke informasjonskapsler?

Informasjonskapsler kan brukes når besøkende personlig ønsker å tilpasse sine egne preferanser. Dette kan for eksempel gjelde ønsker vedrørende utformingen av et nettsted som besøkes ofte, tilpasset kontrast eller skriftstørrelse av ergonomiske grunner, tilpasset sortering eller tilpassede valg. Hvis informasjonskapsler deaktiveres, kan enkelte tjenester slutte å fungere.

De fleste nettlesere kan konfigureres til å blokkere bruken av informasjonskapsler helt og holdent.

Det er også mulig å konfigurere nettleseren slik at den besøkende kan bestemme hvorvidt han/hun skal akseptere hver ny informasjonskapsel et nettsted sender til datamaskinen. En slik konfigurering innebærer at den besøkende underrettes om informasjonskapselen før den lagres og kan velge hvorvidt den skal aksepteres eller ikke.

MER INFORMASJON: